Η κλασική γεύση του παστίτσιου, τώρα σε vegan εκδοχή! Ανακαλύψτε τη συνταγή μας για παστίτσιο με vegan κιμά που διατηρεί όλη την αυθεντική γεύση και τα αρώματα της ελληνικής κουζίνας.
Υλικά:
Για τα μακαρόνια:
- 300 γρ. Μακαρόνια για παστίτσιο (νο. 2)
- Αλάτι
- 1 κ.σ. βούτυρο vegan
- 2 κ.γ. ελαιόλαδο
Για την μπεσαμέλ:
- 5 κ.σ. βούτυρο vegan
- 100 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 630 γρ. Γάλα βρώμης ή σόγιας
- ¼ κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
- 2 κ.γ. χυμό από λεμόνι
- Αλάτι και πιπέρι
Για τη γέμιση:
- 500 γρ Beyond Mince (vegan κιμά)
- 3 κ.γ. ελαιόλαδο
- 1 φλ. φακές (μαγειρεμένες)
- 3 ψιλοκομμένα κρεμμύδια
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 2 κ.σ. πάστα ντομάτας
- ½ φλ. κόκκινο κρασί
- 2 κ.γ. ζωμό σε σκόνη
- 400 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες
- 1 κ.γ. αλεσμένη κανέλα
- ½ κ.γ. αλεσμένο γαρίφαλο
- 1 κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι
- 30 γρ. φρέσκο μαϊντανό
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 2 φύλλα δάφνης
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Vegan γέμιση
- Ζεσταίνετε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτετε το Beyond Meat. Μαγειρέψτε μέχρι να ροδίσει και στη συνέχεια προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
- Μαγειρέψτε μέχρι τα κρεμμύδια να γίνουν διάφανα και στη συνέχεια προσθέστε τα μπαχαρικά (κανέλα, γαρίφαλο), τη ζάχαρη, τον πελτέ ντομάτας και τον ζωμό σε σκόνη.
- Μαγειρέψτε για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να αρωματιστούν τα μπαχαρικά και στη συνέχεια ανακατέψτε το κόκκινο κρασί.
- Προσθέστε τις ντομάτες, τις μαγειρεμένες φακές και τα μυρωδικά (θυμάρι, δάφνη, μαϊντανό). Αλατοπιπερώνετε. Αφήστε το να σιγοβράσει χωρίς κάλυμμα σε χαμηλή φωτιά για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστεί το μεγαλύτερο μέρος των υγρών.
- Δοκιμάζετε και προσαρμόζετε τα καρυκεύματα όπως χρειάζεται, και στη συνέχεια αποσύρετε από τη φωτιά.
Μακαρόνια:
- Βάλτε τα μακαρόνια σε βραστό, καλά αλατισμένο νερό. Μαγειρέψτε τα δύο λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες του πακέτου.
- Στραγγίστε τα μακαρόνια και μεταφέρετε τα σε ένα μπολ. Προσθέστε τον vegan βούτυρο και ανακατέψτε καλά.
Vegan Μπεσαμέλ:
- Σε μια κατσαρόλα που βράζει σε χαμηλή φωτιά, προσθέστε το vegan βούτυρο μέχρι να λιώσει.
- Σιγά-σιγά, προσθέστε το αλεύρι. Ανακατεύετε συνεχώς. Μαγειρέψτε για περίπου ένα λεπτό μέχρι να καβουρδιστεί.
- Προσθέστε λίγο-λίγο το γάλα (σόγιας ή βρώμης) και ανακατέψτε γρήγορα για να μην κόψει. Ανακατεύεται συνεχώς ενώ η σάλτσα ξεκινά να πήζει.
- Στη συνέχεια, προσθέτετε το μοσχοκάρυδο, το χυμό λεμόνι, το αλάτι και το πιπέρι.
Συναρμολόγηση και ψήσιμο:
- Προσθέστε τα ζυμαρικά σε ένα ταψί. Τοποθετήστε τα προς την ίδια κατεύθυνση για πιο ομοιόμορφο αποτέλεσμα.
- Προσθέστε τη vegan γέμιση και απλώστε την ομοιόμορφα.
- Ρίξτε τη μπεσαμέλ και απλώστε την ομοιόμορφα.
- Βάλτε στο φούρνο και ψήστε για 45 λεπτά έως 1 ώρα μέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.
- Αφήστε το παστίτσιο να κρυώσει για περίπου 15 λεπτά και σερβίρετε.