
Μακαρονάδα με θαλασσινά, μία υπέροχη και αρωματική συνταγή όπου μέσα της κρύβεται όλη η νοστιμιά της θάλασσας.
Υλικά:
- 1/3 φλ. ελαιόλαδο
- 1/2 κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο σπασμένες
- 800 γρ. φρέσκα μύδια καθαρισμένα και πλυμένα
- 2 καλαμάρια κομμένα σε φέτες
- 300 γρ. φρέσκες γαρίδες
- 1/3 φλ. ούζο
- 3 ντομάτες ώριμες χωρίς σπόρους ψιλοκομμένες
- 500 γρ. σπαγγέτι χωρίς γλουτένη
- Αλάτι
- Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
- Λίγο μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 2-3 αποξηραμένες καυτερές πιπερίτσες
Εκτέλεση:
Για τη μακαρονάδα:
- Πρώτα καθαρίζουμε τα μύδια, τραβώντας το μουστάκι τους προς αντίθετη φορά και τρίβουμε το κέλυφος με καθαρό σφουγγάρι ή βουρτσάκι.
- Τα πλένουμε και τα βάζουμε σε σουρωτήρι.
- Καθαρίζουμε τις γαρίδες, αφαιρώντας το κέλυφος και κρατώντας τα κεφάλια ενωμένα με το σώμα.
- Κόβουμε σε φέτες το καλαμάρι.Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό, 2 λεπτά λιγότερο απ’ όσο αναγράφεται στη συσκευασία.
Για τη σάλτσα:
- Ζεσταίνουμε το λάδι σε μεγάλο βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα σπασμένα σκόρδα σε δυνατή φωτιά για 2 με 3 λεπτά.
- Προσθέτουμε τις γαρίδες και το καλαμάρι και σοτάρουμε για 2 με 3 λεπτά να αλλάξουν χρώμα.
- Σβήνουμε με το ούζο.
- Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το ούζο.
- Με τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τις γαρίδες και το καλαμάρι σε πιάτο.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε στην άκρη.
- Προσθέτουμε τις ντομάτες και τα μύδια.
- Σκεπάζουμε και βάζουμε σε δυνατή φωτιά για 3 με 4 λεπτά μέχρι να ανοίξουν τα μύδια και να βγάλουν τα ζουμάκια τους.
- Κουνάμε μια δυο φορές το τηγάνι για να ανοίξουν πιο εύκολα.
- Όσα δεν ανοίξουν, αφού τα ανακατέψουμε τα αφαιρούμε και τα πετάμε.
- Ρίχνουμε ξανά τις γαρίδες και το καλαμάρι.
- Με τσιμπίδα και όπως στάζουν ρίχνουμε τα βρασμένα ζυμαρικά στησάλτσα θαλασσινών.
- Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο.
- Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι.
- Ανακατεύουμε και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 2 με 3 λεπτά να πιούν τα σπαγγέτι τα υγρά των θαλασσινών και της σάλτσας.
- Δεν αλατίζουμε αν δεν δοκιμάσουμε πρώτα.
- Τα φρέσκα μύδια είναι πολύ νόστιμα και συνήθως δεν προσθέτουμε αλάτι στο μαγείρεμα.
- Στο τέλος του μαγειρέματος πασπαλίζουμε μαϊντανό ψιλοκομμένο.
- Ανακατεύουμε, ισομοιράζουμε σε βαθιά πιάτα και σερβίρουμε αμέσως.