bowl with quinoa and shrimps

Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (World Health Day), η οποία επικεντρώνεται σε σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας που απασχολούν όλο τον κόσμο με την υγεία μας φυσικά να είναι σε περίοπτη θέση τον τελευταίο χρόνο λόγο της πανδημίας.

Με αφορμή την σημερινή μέρα σας προτείνουμε μια φρέσκια και υγιεινή συνταγή με κινόα, γαρίδες, ντομάτες, φέτα, ελιές και κάπαρη που η κάθε μπουκιά της θα είναι τόσο νόστιμη όσο και θρεπτική. 🍤

 

Υλικά

  • 2 φλιτζάνια ντοματίνια
  • 1/3 φλιτζάνι ελιές Καλαμάτας κομμένες σε φέτες
  • ¼ φλιτζάνι φέτα τυρί
  • 1 κουταλιά της σούπας κάπαρη
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ½ κιλό μεγάλες γαρίδες ξεφλουδισμένες
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κύβο ζωμό λαχανικών (θέλουμε 2 φλυτζάνια)
  • 1 ½ φλιτζάνια κινόα
  • Χυμός ½ λεμονιού
  • 2 κουταλιές φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο για γαρνιτούρα
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού τριμμένο για γαρνιτούρα

 

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε τα ντοματίνια, τις ελιές, τη φέτα και το κάπαρη. Προσθέτουμε το πιπέρι.

  2. Πασπαλίζουμε τις γαρίδες με το αλάτι. Ζεσταίνετε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι σε μέτρια-υψηλή φωτιά. Όταν ζεσταθεί, προσθέστε το λάδι, στη συνέχεια τις γαρίδες και μαγειρέψτε μέχρι να είναι αδιαφανές, 2 ½ λεπτά ανά πλευρά, προσθέτοντας και το σκόρδο προς το τέλος. Μεταφέρετε στο μπολ του μείγματος της ντομάτας.

  3. Προσθέστε το ζωμό στο τηγάνι, αυξήστε τη φωτιά σε υψηλή θερμοκρασία και αφήστε το να βράσει. Προσθέστε το κινόα, ανακατέψτε, καλύψτε και μειώστε τη θερμότητα στο μέσο. Μαγειρέψτε μέχρι να απορροφηθεί όλο το υγρό, 10-12 λεπτά. Ανακατέψτε με ένα πιρούνι και προσθέστε στο μπολ με το μείγμα γαρίδας και ντομάτας. Προσθέστε το χυμό λεμονιού και ανακατέψτε καλά.

  4. Χωρίστε σε 4 μπολ, γαρνίρετε με μαϊντανό και ξύσμα λεμονιού και σερβίρετε.

Ingredients

Directions

Θρεπτικό μπολ με κινόα και γαρίδες