Octopus in wine

Η Σαρακοστή είναι μια από τις πιο νόστιμες εποχές της σεζόν, γιατί πολύ απλά απολαμβάνουμε συνεχώς αγαπημένους θαλασσινούς μεζέδες.

Αυτή τη Σαρακοστή μαγειρέψτε το δικό σας εύκολο και λαχταριστό χταπόδι. Ένας ξεχωριστός μεζές με τρία μόνο υλικά!

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκο ή κατεψυγμένο χταπόδι οποιουδήποτε μεγέθους. Το φρέσκο πρέπει να είναι καλοχτυπημένο να έχει μείνει  λίγες μέρες στην κατάψυξη.  Η ψύξη σπάει τις ίνες στη σάρκα του χταποδιού-όπως το χτύπημα-  και το κάνει μαλακό και εύγευστο.

 

Υλικά

  • 1 χταπόδι περίπου ένα  κιλό (ή  2-3 μικρότερα)

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκο ή κατεψυγμένο χταπόδι οποιουδήποτε μεγέθους. Το φρέσκο πρέπει να είναι καλοχτυπημένο να έχει μείνει  λίγες μέρες στην κατάψυξη.  Η ψύξη σπάει τις ίνες στη σάρκα του χταποδιού-όπως το χτύπημα-  και το κάνει μαλακό και εύγευστο.

  • Κόκκινο ή ροζέ κρασί (περίπου 2 κούπες ή όσο πάρει)
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

 

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε το χταπόδι πολύ καλά (αν είναι κατεψυγμένο το αφήνουμε να ξεπαγώσει τελείως σε θερμοκρασία δωματίου και όχι στο φούρνο μικροκυμάτων)  και βγάζουμε το μαύρο «ρύγχος» που είναι ανάμεσα στα πλοκάμια του  και τα μάτια του που είναι στη βάση της σακούλας του. Ακόμη, αν είναι φρέσκο, αδειάζουμε τη σακούλα του απ’ ό,τι περιέχει.
  2. Με το νερό που έχει κρατήσει στο πλύσιμο, το βάζουμε στην κατσαρόλα. Βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία το χταπόδι χωρίς να προσθέσουμε άλλο υγρό. Αυτό θα αλλάξει χρώμα και θα κατεβάσει τα υγρά του. Όταν αρχίσουν να ελαττώνονται αρχίζουμε να προσθέτουμε λίγο λίγο το κρασί . Συνεχίζουμε να το βράζουμε μέχρι να μαλακώσει.
  3. Το χωρίζουμε στα πλοκάμια του αν είναι μεγάλο (αυτό μπορεί να γίνει και από την αρχή αν είναι πολύ μεγάλο). Ο συνολικός χρόνος εξαρτάται από το μέγεθος του χταποδιού.
  4. Προσθέτουμε όσο κρασί χρειάζεται μέχρι να γίνει μαλακό. Όταν είναι σχεδόν έτοιμο και πριν να απορροφήσει τα τελευταία υγρά προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε να βράζει μέχρι να μελώσει η σάλτσα του.
  5. Το σερβίρουμε όπως είναι ή με λίγο ωμό ελαιόλαδο και μερικές σταγόνες ξύδι.

Ingredients

Directions

Χταπόδι κρασάτο – ξεχωριστός μεζές με τρία μόνο υλικά