Ψάχνετε κάτι γρήγορο για βραδινό το οποίο μπορείτε να ετοιμάσετε τελευταία στιγμή, αλλά ταυτόχρονα να είναι πολύ νόστιμο και εντυπωσιακό; 

Εμείς σας προτείνουμε να δοκιμάσετε μια ελαφρώς πικάντικη, εξαιρετικά αλμυρή συνταγή για Αυγά Σάκσουκα. Ακόμα και αν δεν είστε οπαδός των αντζουγιών, σας συστήνουμε ανεπιφύλακτα να τις δοκιμάσετε σε αυτήν την συνταγή, λιώνουν μέσα στις ντομάτες και προσδίδουν μια σούπερ αλμυρή γεύση που θα αρέσει ακόμα και σε όσους μισούν τα ψάρια.

 

Υλικά

  • 1 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, σε λεπτές φέτες
  • 3 φιλέτα αντζούγιας, ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
  • 1/2 κ.γ. θρυμματισμένη κόκκινη πιπεριά, ή λιγότερη, ανάλογα με το πόσο καυτερό το προτιμάτε
  • 1 κονσέρβα ολόκληρης ντομάτας (28 ουγκιές)
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1 κλωνάρι βασιλικό
  • 1/4 κ.γ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα, συν περισσότερη για το σερβίρισμα
  • 6 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 φύλλα βασιλικού για γαρνιτούρα

 

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνετε το λάδι. Προσθέστε το σκόρδο, τις  αντζούγιες, αν θα χρησιμοποιήσετε, και τις νιφάδες κόκκινου πιπεριού. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι το μείγμα να αρωματιστεί, 1 έως 2 λεπτά.
  2. Προσθέστε ολόκληρες ντομάτες με τους χυμούς τους στο τηγάνι, μαζί με το βούτυρο. Αλατοπιπερώστε και προσθέστε το κλωνάρι βασιλικού. Χρησιμοποιώντας έναν πολτοποιητή πατάτας ή το πίσω μέρος μιας ξύλινης κουτάλας, τρίψτε τις ντομάτες μέχρι να σχηματιστεί μια χοντροκομμένη σάλτσα. Σιγοβράστε για 25 λεπτά, συνεχίζοντας να πολτοποιείτε τα μεγαλύτερα κομμάτια ντομάτας.
  3. ​Αφαιρέστε τον βασιλικό, ανακατέψτε την παρμεζάνα στη σάλτσα ντομάτας και κάντε 6 τρύπες στη σάλτσα με μια ξύλινη κουτάλα. Σπάστε ένα αυγό σε κάθε τρύπα και σκεπάστε το τηγάνι. Μαγειρέψτε τα αυγά μέχρι την επιθυμητή σας μορφή, 2 έως 3 λεπτά για σταθερό ασπράδι και ρευστό κρόκο.
  4. Αφαιρέστε από τη φωτιά, αλατοπιπερώστε τα αυγά και γαρνίρετε με περισσότερο τυρί και βασιλικό. Σερβίρετε με τραγανό ψωμί για βούτημα.

Ingredients

Directions

Αυγά Σακσούκα