Ποιοτητα

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Τα τελευταία χρόνια η κατανάλωση κατεψυγμένων προϊόντων αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς και αυτό γιατί εξυπηρετούν πολλές από τις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου, όπως την παροχή ξεκούραστου απολαυστικού γεύματος χωρίς δαπανηρή προετοιμασία.

Παρόλο που οι περισσότεροι καταναλωτές θεωρούν τα κατεψυγμένα προϊόντα <τρόφιμα κατώτερης ποιότητας>, οι σύγχρονες μέθοδοι κατάψυξης επιτυγχάνουν τη διατήρηση όλων των ιδιοτήτων (γεύση, χρώμα, άρωμα) αλλά και των θρεπτικών τους συστατικών.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσοι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα των φρέσκων τροφίμων; Για παράδειγμα, η έντονη ηλιακή ακτινοβολία, η θέρμανση ή η κακή συντήρηση καταστρέφουν συχνά τις βιταμίνες ενώ, παράλληλα, ενισχύουν την ανάπτυξη επιβλαβών μικροοργανισμών.

Αντίθετα τα κατεψυγμένα προϊόντα αποτελούν ίσως την καλύτερη λύση για την κουζίνα όλων των νοικοκυριών:

Πλεονεκτήματα:

 1. Η διαδικασία της ψύξης αποτελεί την ιδανικότερη μέθοδο για να διατηρηθεί ένα προϊόν για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να χάσει φρεσκάδα, ποιότητα, γεύση και θρεπτικές ουσίες.

Πως γίνεται όμως αυτό:  Τα προϊόντα καταψύχονται αμέσως μετά την εσοδεία, το ψάρεμα ή τη σφαγή και μεταφέρονται σε συνθήκες συνεχούς ψύξης με φορτηγά-ψυγεία στους καταψύκτες στα σημεία πώλησης του εμπορίου. Οι απώλειες θρεπτικών ουσιών, που προκύπτουν εξαιτίας της διαδικασίας του μεταβολισμού των παγωμένων τροφίμων κατά τη διάρκεια της μεταφοράς στο εμπόριο ή στις αποθήκες, είναι στα κατεψυγμένα τρόφιμα παρά πολύ μειωμένες. Επίσης τα κατεψυγμένα προϊόντα δεν περιέχουν καθόλου συντηρητικά, δηλαδή βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό στην αρχική φυσική τους κατάσταση.

 1. Θρεπτική αξία: Έχει αποδειχτεί ότι τα κατεψυγμένα προϊόντα διατηρούν την ίδια θρεπτική αξία, γεύση, χρώμα και άρωμα με τα φρέσκα, αρκεί να έχουν την ίδια ποιότητα με τα νωπά, να αποφεύγετε η επανάψυξή τους και να τηρούνται οι σωστοί όροι μαγειρέματος.
 1. Η κατάψυξη διατηρεί τις θρεπτικές ουσίες στους ιστούς των τροφών και αποτρέπει το σάπισμα τους, διότι μικρόβια παθογόνα και μη παθογόνα αδρανοποιούνται τελείως (πολλά πεθαίνουν) στους  -18⁰C.
 1. Οι συσκευασμένες τροφές υποβάλλονται σε πολύ αυστηρούς ελέγχους ποιότητας από ότι οι νωπές τροφές που διατίθενται προς αγορά.
 1. Τα κατεψυγμένα προϊόντα παρέχουν απεριόριστη ποικιλία προϊόντων ανεξαρτήτως εποχής. Δεν περιορίζεται δηλαδή η επιλογή τους από την εποχικότητα που διακρίνει τα νωπά προϊόντα.
 1. Επίπαγος στα προϊόντα: ο επίπαγος είναι ένα λεπτό στρώμα παγωμένου νερού, το οποίο με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας ενσωματώνεται στην επιφάνεια του τροφίμου και λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας, εμποδίζοντας το τρόφιμο να έρθει σε επαφή με το οξυγόνο, γεγονός που σταδιακά προκαλεί αλλοιώσεις, όπως αφυδάτωση. Με αυτό τον τρόπο, ο επίπαγος επιτρέπει στο προϊόν να διατηρεί αναλλοίωτα όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του και του διασφαλίζει μεγάλη διάρκεια ζωής.

Η ΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ!

Πριν αγοράσετε κατεψυγμένα προϊόντα πρέπει να γνωρίζετε τις δυνατότητες του ψυγείου σας και τη διάρκεια διατήρησης των προϊόντων, που αναγράφεται στη συσκευασία τους.

 • Ένα ψυγείο του οποίου η θερμοκρασία φτάνει μέχρι τους -6⁰C (* ή ** στο εσωτερικό του ψυγείου), έχει τη δυνατότητα να φυλάξει τρόφιμα έως δύο εβδομάδες.
 • Ένας οικιακός καταψύκτης που φτάνει σε θερμοκρασία έως και -12⁰C (*** στο εσωτερικό του ψυγείου), μπορεί να συντηρήσει τρόφιμα για αρκετές εβδομάδες ή και μήνες.
 • Ένας καταψύκτης με θερμοκρασία μέχρι και -25⁰C (**** στο εσωτερικό του ψυγείου) έχει τη δυνατότητα να συντηρήσει τρόφιμα για πολλούς μήνες.

Η ΑΠΟΨΥΞΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ

Η απόψυξη ενός κατεψυγμένου προϊόντος χρειάζεται μεγάλη προσοχή.
Ποτέ μην ξαναψύχετε ένα προϊόν που έχετε προηγουμένως ξεπαγώσει. Άλλωστε αυτό επισημαίνεται και σε όλες τις συσκευασίες των κατεψυγμένων προϊόντων.   

Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι απόψυξης είναι:

 • Σε θερμοκρασία περιβάλλοντος: Για να μην υπάρχουν αλλοιώσεις από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, πρέπει το προϊόν στην περίπτωση αυτή να είναι καλά συσκευασμένο και η απόψυξη του να γίνεται με μεγάλη προσοχή.
 •  Σε τρεχούμενο νερό: Είναι ο πιο απλός και συνηθισμένος τρόπος απόψυξης, το αρνητικό όμως σημείο είναι ότι έτσι έχουμε απώλεια θρεπτικών συστατικών του προϊόντος.
 •  Στο ψυγείο:  Από πλευράς υγιεινής είναι η πιο σίγουρη μέθοδος, αρκεί να ξεκινήσετε το ξεπάγωμα τουλάχιστον 12 ώρες πριν το μαγείρεμα.
 •  Στο φούρνο: Πολύ καλός τρόπος για προμαγειρεμένα ή ημιέτοιμα κατεψυγμένα προϊόντα π.χ. πίστες. Όσο για το φούρνο μικροκυμάτων, αυτός συνιστάται μόνο για το ξεπάγωμα και όχι για το μαγείρεμα τέτοιων τροφίμων.
 •  Σε Μπεν Μαρί: Αυτή η μέθοδος θεωρείται ιδανική για κατεψυγμένα προμαγειρεμένα προϊόντα. Γιατί με αυτόν τον τρόπο κάθε προϊόν επανέρχεται στη φυσική του κατάσταση σταδιακά, διατηρώντας έτσι όλους τους χυμούς και τα συστατικά του αναλλοίωτα.

Ειδικότερα:

Κατεψυγμένα κρέατα:

Όταν θέλουμε να αποψύξουμε ένα κομμάτι κατεψυγμένου κρέατος θα πρέπει, ανάλογα με το μέγεθος του κομματιού, να το τοποθετήσουμε για 12 τουλάχιστον ώρες, πριν το μαγειρέψουμε, στη θερμοκρασία συντήρησης, ώστε να αποψυχθεί σε όλη του τη μάζα ομοιόμορφα. Το πλεονέκτημα της μεθόδου αυτής είναι ότι δεν έχουμε μεγάλη απώλεια των υγρών του κρέατος.

Κατεψυγμένα Αλιεύματα:

Η απόψυξη των κατεψυγμένων αλιευμάτων γίνεται κατά τον ίδιο τρόπο με τα κατεψυγμένα κρέατα δηλαδή τοποθέτηση τους σε θερμοκρασία συντήρησης του ψυγείου για χρόνο ανάλογο με το μέγεθος ή την ποιότητα των αλιευμάτων. Στα συσκευασμένα κατεψυγμένα αλιεύματα αναγράφονται συχνά οδηγίες για τη σωστή απόψυξη τους.

Κατεψυγμένα Λαχανικά:

Τα λαχανικά δεν αποψύχονται προτού μαγειρευτούν αλλά τοποθετούνται κατευθείαν από τη συσκευασία στο σκεύος μαγειρέματος. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία του προϊόντος.

Κατεψυγμένα προϊόντα ζύμης:

Ο πιο ασφαλής τρόπος είναι η απόψυξη να γίνεται στο ψυγείο (στο θάλαμο συντήρησης στους 4-5⁰C) σιγά σιγά και  όχι απότομα. Ακολουθήστε τις οδηγίες που αναγράφονται στην συσκευασία του προϊόντος που επιλέξατε.

Εν κατακλείδι, τα κατεψυγμένα φρούτα, λαχανικά, κρέατα, ψάρια κ.λ.π δεν υπολείπονται σε τίποτα από τα νωπά ως προς την θρεπτική τους αξία και πρέπει να καταναλώνονται άφοβα. Οι κατεψυγμένες τροφές προσφέρουν μεγάλη ποικιλία στο διαιτολόγιο μας, αφού μπορούμε να καταναλώνουμε όλες τις τροφές ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου και τον τόπο παραγωγής. Τέλος, οι τροφές προς κατάψυξη, πριν διατεθούν στην αγορά, υποβάλλονται σε πολύ αυστηρούς ελέγχους ποιότητας και καθαριότητας από ότι οι νωπές τροφές.